Op dinsdag zijn we van Amsterdam naar Kuala Lumpur gevlogen. De vlucht duurde in totaal 11,5 uur. In Kuala Lumpur moesten we 2 uur overbruggen om vervolgens in 2 uur en een kwartier naar de hoofdstad van Cambodja (Phnom Penh) te vliegen. In Phnom Penh aangekomen hadden we moeite om een goed hotel te vinden. We waren hier vantevoren al op de hoogte. Uiteindelijk hebben we een hotel gevonden, die er schoon uitzag en centraal gelegen was. De eerste nacht waren er problemen met de riolering, waardoor we van de stank niet konden slapen. We hebben de volgende dag besloten om een nieuwe kamer in hetzelfde hotel te nemen. In onze nieuwe kamer hebben we in de nacht weinig kunnen slapen, omdat je de ratten over het plafond kon horen lopen. De eerste dagen waren we dus best moe. We hadden ten eerste een jetlag doordat we vanuit Zuid Amerika naar Nederland waren gevlogen. In Zuid Amerika is het 6 uur vroeger dan in Nederland. Toen we eenmaal in Nederland waren geacclimatiseerd moesten we weer verder naar Azie, waar het 6 uur later was. In Cambodja is boeddhisme de meest voorkomende religie. Je ziet regelmatig monniken op straat lopen (zie foto). In en rondom Phnom Penh wonen ook een half miljoen moslims. In de ochtend kan je vanuit het hotel de oproep tot het ochtengebed horen.
In Phnom Penh hebben we de 2e dag Choeung Ek bezocht. Choeng Ek is beter bekend als de Killing Fields. Hier hebben de Rode Khmer onder leiding van Pol Pot tussen de 21.000 en 17.000 mensen vermoord. De mensen werden hiernaar toe gebracht wetende, dat ze op korte termijn zouden worden vermoord. In eerste insantie werden de gevangenen doogeschoten, maar naarmate het aantal gevangenen toenam, heeft de Rode Khmer beloten niet langer dure kogels te gebruiken, maar de hersenen van de gevangenen in te slaan. De gevangenen gingen een gruwelijk lot tegemoet. De gevangenen bestonden voornamelijk uit de intellectuelen, mensen met een studie, die mogelijk een bedreiging zouden zijn voor het regime. De Rode Khmer wilde de macht teruggeven aan de boerenbevolking. Als langs een van de vele ontruimde massagraven loopt zijn nog steeds enkele originele kledingsstukken van de slachtoffers te zien (zie foto).
Ter herdenking aan de slachtoffers heeft de regering een monument opgericht bij Choeng Ek, waar de schedels en gebeenten van de slachtoffers uit de massagraven zijn opgestapeld om een indruk te geven hoeveel slachtoffers er zijn gevallen en dat dit nooit meer zou mogen plaatsvinden (zie foto). Cambodja heeft de Killing Fields geprivatiseerd, waardoor een Japans bedrijf de rechten heeft gekocht en alle entreegelden doorgesluisd worden naar Japan.
Hierna hebben we het Tuol Sleng museum bezocht. Dit was een voormalige school, die door de Rode Khmer omgebouwd is tot een gevangenis. In de gevangenis was ook een opleidingsinstituut om tot gevangenbewaarder te worden opgeleid. Dit waren kinderen die op hele jonge leeftijd, soms al vanaf 12 jaar, werden gebrainwashed. Hun loyaliteit aan het Rode Khmer regime moest sterker zijn dan bijvoorbeeld hun loyaliteit aan hun ouders. Sommige kinderen waren getuigen van de moord op hun ouders door het regime van de Rode Khmer. Andere kinderen moesten hun eigen ouders vermoorden om hun loyaliteit aan de Rode Khmer te bewijzen. De gebrainwashte jonge kinderen bleken de meest meedogenloze gevangenisbewaarders te zijn. In de gevangenis deden sommige cellen dienst als martelkamer. Hier waren verschrikkelijke foto's te zien van gevangenen die net na de bevrijding van Phnom Penh door Vietnam, door de Rode Khmer waren vermoord. Er was ook een galg te zien waar gevangen met hun armen op hun rug gebonden omhoog werden gehesen. Verder nog waterkruiken gezien waar de gevangenen met hun hoofd werd ingezakt (zie foto). Er waren verder fotos te zien van vele gedetineerden. Als iemand werd verdacht van anti-communistische praktijken werd het gehele gezin opgepakt. Onder de slachtoffers waren dan ook vele jonge kinderen en vrouwen. Op sommige foto's was de angst van hun gezicht af te lezen.
Ter verduidelijking, gevangenen gingen in eerste instantie naar de Tuol Sleng gevangenis om vervolgens vervoerd te worden naar Choeung Ek (Killing Fields) en daar uiteindelijk vermoord te worden.
Het is vreemd te zien hoe vriendelijk de Cambodjanen zijn, bijna tot het onderdanige toe. Wetende dat vele oorlogsmisdadigers nu vrij rondlopen en wrede misdaden hebben gepleegd. Tijdensd het regime van de Rode Khmer zijn er 1,7 miljoen Cambodjanen gesneuveld. Sommige schattingen spreken zelfs van 2 tot 3 miljoen slachtoffers. De Cambodjanen schijnen hun oude leven te hebben opgepakt en het verleden te zijn vergeten. Dit heeft mogelijk te maken met de Boeddhistische levenswijze, die vredelievendheid predikt en waar veel Cambodjanen aanhanger van zijn. Toch is het bizar om te bedenken, dat mensen tot zulke gruwelijkheden in staat zijn. Waren velen toen ook geen aanhanger van het Boeddhistische geloof? Tijdens het bewind van de Rode Khmer was iedere vorm van godsdienst echter verboden.
2 opmerkingen:
heeej lieve Samira en Austin!
Daar zijn jullie weer, hahaha, zat al met smart te wachten op een verslag van jullie!
Samir, ik vind het onwijs leuk om je weer ff gezien te hebben ;-)
Hier is alles goed, ik heb heerlijk een weekje vrij en daar geniet ik volop van!
Nou lieve reizigers, heel veel plezier nog en ik blijf jullie volgen!
Samir, ik mail je snel weer.
kus!
Hoi!! Austin en Samira. Jullie zijn weer lekker spannende dingen aan het doen. Wat een gruwelijke lui waren dat vroeger zeg. Ik wist dat daar slechte dingen gebeurd waren, maar niet dat het zo bizar is geweest. Konden jullie nog wel slapen na het zien van zoveel gruwelijkheden? Austin beantwoord deze vraag maar met ja hoor en blijf maar volhouden dat je niet kon slapen door het geluid van ratten of de geur van de riolering. Hahaha!!
Pas goed op elkaar en geniet van jullie welverdiende vakantie.
We wensen jullie heel fijne feestdagen. Wel apart hoor om de feestdagen daar door te brengen.
Groetjes,
Manuela en Amilcar
Een reactie posten